Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

Radirgy & Under Defeat

2008.05.02. 09:48 >>>> Manusz >>>> RETRO >>>> : 1691 : 1


A felkelő nap országában még mindig hiszik, hogy egy nap talán újra a Dreamcast-nap fénysugaraira ébredhetnek a hithű szamurájok. Addig azonban a világméretű DC közösséget éri a megtiszteltető feladat, hogy a remény pislákoló lángját életben tartsa...
Jó pár év eltelt azóta, hogy a Sega a világ megrökönyödése ellenére bealtatta minden idők egyik legjobb általa készített szórakoztató játékgépét, de a megszállott rajongók szívében azóta is rendületlenül tündököl a Dreamcast-sugár. Kevés konzol ért meg a videojáték-történelemben akkora életet, mint amit a neves japán cég mondhat magáénak. Segata Sanshiro ma is él és virul, Power Kapitányt megszégyenítő lendülettel adja tudtára újra és újra a világnak: újabb Dreamcast játék közeleg, csakis a kitartó közösség erejének köszönhetően. Pedig történhetett volna máshogy is. Ha a Milestone, Cave, G.Rev és társaik nem ismerik fel az árkád Sega Naomi rendszerek sikeres japán shootereinek átcipelési lehetőségét a Sega 128bit-es konzoljára, most olyan sikerklasszis játékokkal lennénk szegényebbek, mint az Ikaruga, a Border Down, a Chaos Field és a Castle of Shikigami 2. Közülük néhányan útlevelet kaptak a jelenlegi konzolgenerációra is, hiszen az Ikaruga és a Chaos Field pl. Gamecube-on tanítja meg a nyugati kezeket az igazi shooter fogalmára.

2006 tavasza ismételten lázba hozta a Dreamcastos szíveket: a korábbi Chaos Fielddel bemutatkozó Milestone roppant impresszív és cel-shaded Radirgy névre keresztelt anime shootere hozza a szokásos színvonalat. Csupán csak öt szintből áll az egész kaland, a hangsúly a minél magasabb pontszám elérésén van. A képernyő tetején levő indikátor feltöltődése révén ugyanis minden ellenfél után több bónusz pont üti az ember markát, és a végeláthatatlan golyózápor speciális eltűntetése (forgó erőpajzzsal való beszippantása és szétrobbantása, illetve a pajzsként is funkcionáló katana bevetése) is jócskán felpörgeti a pontszámláló értékét. Érdemes felismerni a gyermekes látvány mögött megbúvó tartalmat: a Radirgy ismét egy olyan DC produktum, amit nem a külcsín, hanem a belbecs alapján kell megítélni.
Azonban nem a Radirgy lesz az egyetlen GD-ROM, amit a DC kábult tétlenségéből felébredve kituszkolhat majd a képernyőre. A korábban abszolút pozitív visszajelzésű Border Down projektért felelős G.Rev úgy döntött, elkészíti a japánban oly népszerű, szintén árkád Naomi shooter, az Under Defeat Dreamcast változatát is. A márciusi megjelenésre datált helikopter-lövöldéről nagyon kevés információ szivárgott ki eddig, de a képek és a videó anyagok megint csak egy remekül eltalált játék hangulatát sejtetik. A produktum ugyan meglepően sok hasonlóságot mutat a Zero Gunner 2-vel, de ez csak első blikkre tűnik így. A látványos, vérbő akciót felvonultató vertikális shooter egyik nagy előnye, hogy a helikoptert adott pozíciójában a D-Pad segítségével jobbra és balra is tudja a játékos forgatni – így sokkal nagyobb mozgásteret lehet elérni, ami teljesen váratlan helyzeteket is generál majd.

Egyik szemünk sír, a másik nevet, mivel a manapság kiadott Dreamcast játékok csak elenyésző számban jelennek meg a világ többi pontján. Mégis, bennünk rendületlenül ég a vágy, hogy beszerezzünk egy-egy példányt a fentebb említett két programból: a csodás artworkok, az ajándék grafikus művek és limitált kiadások kellően megmozgatják az ember fantáziáját ahhoz, hogy akár százszor is nekiugorjon egy elsőre teljesíthetetlen pályának. Nincs agy, csak a reflex és a kéz gyönyörű játéka ez: kihagyhatatlan élmény… Dreamcast exkluzív anyag.
Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.